top of page
Търсене
  • Снимка на автораЦвета Гарванска

Детската стая


Източник: www.archdaily.com

Темата за детската стая е много пиперлива, тъй като ние, родителите сме тези, които обикновено създават нейния интериор и така до достигането на една определена възраст, когато децата не са вече деца и сами решават какво и как да бъде. Казвам всичко това като уговорка, тъй като знам, че на някой може да не му хареса написаното в тази статия или да не съвпада със сътворената от него детска стая. Все пак това са само препоръки, вие преценете дали ще ги следвате!


Най-важното от всичко са цветовете в детската стая. За съжаление масовото схващане по нашите географски ширини е, че щом е детско, трябва да е шарено, амо колкото се може по-шарено. И наистина често попадам на лоши примери. Важният момент тук е как цветовете влияят на детската психика. Защото на децата може да им харесва да прекарват време в платените детски кътове, където има много и то наситени цветове, но след час-два, когато ги взимате, те са изтощени не само защото са тичали, играли, а защото в тези пространства ги атакуват всякакви дразнители. Всички знаем как след такова мероприятие децата са като изцедени и обикновено се кротват и заспиват в количката или в колата.


Все повече се говори за явлението "хиперактивни деца", което е резултат от съвременния начин на живот и което, от личен опит бих казала, е трудно да избегнем.


В този ред на мисли, смятам, че това, което може да направим, е през тези първи десетина години да осигурим приятна среда, където детето ни ще прекарва голяма част от времето си и която то да харесва и да припознава като своя собствена. Още повече, че това ще бъде място и за сън и почивка, а това със сигурност изисква по-малко дразнители.


Добре, нека бъда малко по-конкретна. Цветовете, които ние можем да контролираме са тези на стените и тавана, на обзавеждането, на текстила - като пердета, завивки, спално бельо, на осветителните тела. Всичко останало в стаята, което носи цвят, са играчките и книжките, които обикновено получаваме като подаръци, т. е. тук сме безсилни. Ето това ми е и основната мисъл - нека ярките цветове в детската стая идват от играчките и книжките, с които буквално се затрупваме. Други цветни акценти могат да бъдат определени части на обзавеждането, картина, някоя друга възглавничка или осветително тяло, но не се увличайте. Стаята пак ще е весела, няма да е скучна.


Прилагам няколко снимки, за да онагледя казаното.


Източник: www.pinterest.com

Източник: www.citymom.nl

Източник: www.pinterest.com

А ето и една стая, която е добър пример за това как шарената визия може да се дължи изцяло на допълнителните елементи каквито са текстила, картините, играчките.

Източник: www.pinterest.com

Следващата стъпка е да обзаведем стаята с подходящите мебели. Тук имам предвид, че мебелите трябва да са съобразени с две неща: ръста на детето и помещението. Мебелите трябва да са достъпни за обитателя, за да може той сам да отваря/затваря врати/чекмеджета на мебелите, които съхраняват неговите играчки и др., а на по-късен етап и дрешки. Важно е и да съобразите и оползотворите максимално размерите на стаята, за да не остават празни пространства, неизползваеми ъгли и т.н. Затова, ако е нужно и ви е възможно, поръчайте мебелите да се изработят. Тогава ще може да изберете цялостния дизайн, декора на материала, механизми, дръжки и т.н. Много от предлаганите готови мебели са с функция да се адаптират към израстването на детето и да "растат" заедно с него, което също е добро решение за по-дълъг период от време.Източник: www.pinterest.com

Източник: www.pufikhomes.com

Източник: www.pinterest.com

На някакъв етап, по ваша преценка, може да прибавите към интериора на детската стая и елементи, свързани с риска. Казват, че децата имат нужда от риск и препятствия, за да се научават да преодоляват страховете си, които между другото в повечете случаи създаваме точно ние :) Ето няколко примера:


Източник: www.cuckoland.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.dezeen.com

Друга идея, която много ми допада е оформянето на кът за четене в детската стая. Ако е невъзможно да отделите такова пространство, полезно би било да подредите книжките по начин, по който кориците им да са видими и малките деца бързо и лесно да ги разпознават. Ето два такива примера:


Източник: www.craftriver.com


Източник: www.pinterest.com

За финал реших да включа няколко детски стаи с по-нестандартно интериорно решение, което на мен, лично, много ми допада. Мебелите са функционални и компактни, даващи възможност за съхранение на вещи. В цветово отношение присъстват 1-2 по-наситени цвята, с които стаята се развеселява и се подчертава детското.


Източник: www.pinterest.com

Източник: www.citymom.nl

Източник: www.nordicdesign.ca

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.pinterest.com

Желая много игри, веселие и усмивки на всички, които се радват на детско присъствие!


:):):)

160 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 Comment


denitzageorg
May 15, 2019

Почти ми се прииска пак да съм дете!

Like
Home: GetSubscribers_Widget

Абонирай се!

Your details were sent successfully!

Pencils
Home: Contact
bottom of page