top of page
Търсене
  • Снимка на автораЦвета Гарванска

Първото впечатление е важно


Източник: www.mydesignchick.com

Привет и добре дошли! Предстои да ви покажа снимки на функционални и красиво оформени входни антрета, както и моите съвети как да постигнем подобни резултати.


Още докато живеехме в апартамента ни в София, осъзнах нуждата от по-просторно място за обуване/събуване, обличане/събличане, за посрещане на гости, място, което да е добре организирано и да дава възможност за свободно движение. Честно казано всичко това се оказва трудно постижимо, когато семейството е голямо, а площта е ограничена и където всички закачалки вечно са заети и място за обувки няма. Тогава обикновено се започва едно затрупване с дрехи (най-вече в студените месеци) и спъване в някоя оставена в средата на коридора маратонка. Както вече споменах, друг "любим" момент ми беше посрещането и изпращането на гости, когато всички се струпвахме в тясното пространство и се започваше едно хаотично подаване на дрехи, шапки, шалове, чанти, пантофи и прочие. Обикновено входната врата стоеше отворена, докато част от хората не влязат в жилището или излязат от него.


Решението в случая е ясно: още на етап - изготвяне на проекта, архитектът трябва да предвиди по-голяма площ за входното антре и по възможност източник на естествена светлина. Това ще е условие да се обособи едно удобно за ползване и приятно пространство, което би се харесвало на нас и на всеки, който прекрачи прага ни. Нали именно там се създава първото впечатление за дома?


Когато проектирахме нашата къща имахме няколко изисквания, които успешно имплементирахме в проекта. Едно от тях беше точно това - да имаме просторно входно антре. В допълнение организирахме подстълбищното пространство с рафтове за съхранение на обувки. Резултатът е налице: подредено, чисто и светло.
Друга тема, която бих искала да засегна преди да ви оставя да разглеждате снимките е относно декорирането на това пространство. Тук определно може да сте по-смели: може да използвате по-ярки и/или по-тъмни цветове за стените или някой вид мазилка, а защо не и тапет или пък ламперия; може да поставите картини или да оформите кът с любими фотоси, рисунки на децата в рамки на някоя от стените; може да изберете подова настилка в някаква интересна шарка, с което да постигнете обособяване на антрето от останалата част на жилището; може да си боядисате входната врата в цвят, който ви е любим или да изберете модел, при който да има остъклена част (витражите са ми любими!); може да поставите огледало с интересна рамка; може да се спрете на осветителни тела с оригинален дизайн, но при всички случаи даващи достатъчно светлина. Представете си какво е усещането да влезеш в едно мрачно антре, без значение как е декорирано и обзаведено, и колко по-приятно би било да те поканят в добре осветено, макар и неголямо антре. Има и нещо друго: когато едно пространство е добре осветено и всичко е забележимо, човек бива принуден да се грижи и да го поддържа чисто и подредено. Не че това е гаранция, но в повечето случаи работи. :)


И не на последно място - зеленина. Ако сте осигурили естествена светлина, намерете място за саксия с цвете или растение по ваш избор, подходящо като размер и грижи за съответното място, а може и просто ваза, в която периодично да поставяте букет свежи цветя. Това дава усещане за свежест и живот.


Когато избирате мебели (било то готови решения или поръчкова изработка), бъдете прецизни. Все пак всеки сантиметър е от значение. Пребройте колко чифта обувки трябва да съхранявате, за колко връхни дрехи ще може да осигурите място и къде ще приберете останалите, ще имате ли нужда от масичка/скрин/рафтове, където да държите ключове, обувалка, четка/гъба за обувки, торби за пазар, лесно ли ще почиствате настилката, нужно ли ще ви е място за детска количка, колело, тротинетка и т.н. На колкото повече въпроси намерите отговор, толкова по-функционално решение ще постигнете.


Толкова от мен! Успех!


Източник: www.thelocalproject.com.au
Източник: www.inmyroom.ru
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.stylecurator.com.au
Източник: www.stylebyemilyhenderson.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.dezeen.com
Източник: www.schlage.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.desiretoinspire.net
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.designmilk.com
Източник: www.mydomain.com

1867 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Home: GetSubscribers_Widget

Абонирай се!

Your details were sent successfully!

Pencils
Home: Contact
bottom of page