top of page
Търсене
  • Снимка на автораЦвета Гарванска

Хайде на дивана!Днес темата е дневната и любимият на всички ни диван. Предполагам сме единодушни, че диванът заема централната позиция и немалка част от пространството в дневната. Затова е важен фактор при разпределяне на площта, с която разполагаме. След него се подреждат библиотека, етажерки, витрини, шкафове, кресло, масичка, табуретки, телевизор, саксийни растения и др., които също са от значение за цялостния облик и функционалност на помещението. Разбира се, има и варианти на дневна, където диванът е заместен от кресла, пуфове, възглавници и др. Сега се сещам да направя едно уточнение - ако се чудите дали има разлика между диван и канапе, отговорът е "Да". Канапето е умален вариант на дивана, ползва се в по-малки помещения и по-често с декоративна цел. Обичайно облегалката на канапето е по-висока и твърда от тази на дивана и следователно недотам удобно за по-дълга почивка.


Излишно е да споменавам колко и какви модели дивани се предлагат. Разнообразието е голямо, а изборът е в зависимост от нуждите ни, помещението, бюджета и нашите вкусови предпочитания. Добре обмислено трябва да е решението ни при покупка на диван, а при възможност да тестваме на място в магазин с цел да се убедим дали избраният модел е достатъчно удобен, дали цветове и материите отговарят на снимката в брошурата или страницата в интернет, дали механизмите при разтягане, повдигане, разпъване са надеждни и лесни за манипулация. Ако не успеете да намерите подходящ готов вариант, може да се свържете с някоя компания-производител на мека мебел, които ще се съобразят с вашите изисквания и ще изработят дивана така, както си го представяте, а вие ще може да избирате от каталози с мостри на различни материи.


Вероятно ще забележите от снимките по-долу, че много често зоната на дивана е подчертана с помощта на килим. Обикновено неговата предна част застъпва дългата страна на килима. Чисто визуално по този начин отделяме това пространство от останалата част, къде много често се помещават трапезария и кухня.


Аз си признавам, че вкъщи съм пропуснала да оформя пространството с килим просто защото предпочитам (поне засега) лесното и бързо почистване. Всички знаем, че меките настилки задържат много прах и трябва да им отделяме повече време при почистване, а от време на време и изпиране. Така да се каже пожертвах естетиката в името на практичността! :)

Като стана дума за вкъщи... любими са ми онези редки моменти, когато се нареждаме всички на дивана. Тогава настроението е хубаво, гледаме филми, смеем се, играем, борим се. А през почивните дни често се случва след традиционно обилния обяд да си полегнем и подремнем на дивана в притихналата атмосфера на следобедните часове под тихия звук на някое предаване по Discovery или National geographic. Затова някъде между възглавниците винаги има едно дежурно одеялце, с което да се завиеш, затоплиш и отпуснеш напълно. Ами, хубаво си е на дивана!


А сега нека ви покажа различни дневни като стил, цветове, с различни шарки и материи. Всички те имат своето очарование и всеки може да открие своя любима комбинация. Започвам с по-светлите и постепенно преминавам към по-цветните и тъмни съчетания.

Източник: www.pinterest.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.archdaily.com
Източник: www.pinterest.com
Източник: www.shadedegges.com
Източник: www.sarahfultzinteriors.com

И няколко предложения, където интериорът създава ведро настроение и те кара да се усмихваш.

Източник: www.estliving.com
Източник: www.shadedegges.com

Източник: www.dezeen.com

Източник: www.archdaily.com

Източник: www.archdaily.com
Източник: www.archilovers.com
Източник: www.dezeen.com

И за десерт оставих една малка дневна в реновирана Викторианска къща в южен Кеймбридж. Впечатляващ е таванът с извитите гипсови орнаменти, както и прекрасната гледка към градината, която ни грабва погледа още с влизането. Какво по-приятно местенце за почивка, четене на любима книга, а може и за чаено парти с близък или просто на приятелска раздумка! :)


Източник: www.archdaily.com

1508 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Home: GetSubscribers_Widget

Абонирай се!

Your details were sent successfully!

Pencils
Home: Contact
bottom of page