top of page
Търсене
  • Снимка на автораЦвета Гарванска

Светлина, моля!


Източник: www.pinterest.com


Толкова много информация мога да споделя по темата за светлината, че се опасявам да не ви оттегча. А за изображенията на осветителни тела е излишно да казвам, че са безкрайно много и с тях също може да се прекали. Затова ограничавам текст и снимки до ниво на поносимост, а за мен остава честта да ги избера и да ви ги представя по най-добрия начин.


Няма как да не започна с това, че всяко едно пространство се променя под влиянието на светлината. Тя е изключително важен елемент на средата, независимо дали сме на открито или закрито. В тази статия няма да се спирам на естествената светлина, която търсим винаги и се стремим да вкараме в дома си. Тя е благодат (поне за мен е така :). Ще коментирам изкуствените източници на светлина, които ползваме, когато естествената светлина е малко или липсва.


Реших, че вместо да напиша един куп текст с много данни, по-добре ще е да ви покажа две схеми, от които всеки може да се ориентира. И двете са свързани с характеристиките на светлината. Ето я и първата:

Количество лумени в различните помещения Източник: www.mclendons.com

Важното тук е показателят за количество лумените (lm), с който се измерва яркостта на светлината и чиято стойност е обозначена на опаковката на всяка крушка. Мощността измерена във ват (W) вече не е показателна, тъй като енергоспестяващите и LED крушки отдават много повече светлина при по-ниска мощност. Затова и всички преминаваме към ползването им - много по-малък разход на енергия, по-дълъг живот, а и са екологично чист продукт. Цената им е по-висока, но си струва.


Освен това светлината я делим на топла, неутрална и студена. Това се измерва в градуси по Келвин (K). Топлата светлина е подходяща за спални, дневни стаи, трапезарии и ресторанти; неутрална светлина - за домашно и офис осветление; студената – пресъздава дневна светлина, свежа синкава светлина, използва се най-често в търговски обекти.


Яркост и цвят на светлината Източник: www.mclendons.com

Ако се колебаете, може да изберете LED крушка 3 в 1, която сменя трите цвята при всяко включване и изключване. Друго решение, което ви дава възможност да променяте светлината са димируемите ключове. С тях регулирате не цвета, а яркостта на светлината.


Общо, локално, акцентно или декоративно осветление с насочена, разсеяна или отразена светлина. За всичко това подбрах снимки от различен тип помещения, където са приложени различни комбинации от видове светлина и начин на осветяване.


Скрито и локално осветление Източник: www.archdaily.com

Общо, локално и акцентно осветление Източник: www.dezeen.com

Всякакъв тип осветление и различен цвят светлина Източник: www.archdaily.com

Скрито и локално осветление Източник: www.archdaily.com

Бяла светлина в офис пространство Източник: www.archdaily.com

За "десерт" оставям снимки на различни осветителни тела, които ме впечатлиха с визията си.


Източник: www.dezeen.com

Източник: www.pinterest.com


Източник: www.beauvamp.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.warmlydecor.com

Източник: www.dwr.com


Източник: www.pinterest.com


Източник: www.cheerhuzz.com

Източник: www.delightful.eu

Източник: www.marieclairemaison.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.pinterest.com

Източник: www.futuristarchitecture.com

Източник: www.pinterest.com

Спирам дотук, но темата търпи продължение! Има много още какво да ви покажа!


:):):)




















90 преглеждания2 коментара

Последни публикации

Виж всички
Home: GetSubscribers_Widget

Абонирай се!

Your details were sent successfully!

Pencils
Home: Contact
bottom of page