top of page
Търсене
  • Снимка на автораЦвета Гарванска

Когато кухнята е любимото ни място


Източник: yellowtrace.com.au

Не знам при вас как е, но аз, лично, обичам да прекарвам време в кухнята. Дори бих го формулирала така - обичам, когато имам време за кухнята. Повечето хора възприемат готвенето като част от тягостните домакински задължения, които се налага да изпълняват ежедневно. Дали заради претърпените неуспехи в приготвянето на ястията, дали заради нежеланието да се поизцапат или умиришат, дали защото смятат всичко това за губене на време или заради самата кухня, когато тя не предоставя възможност за лесно и удобно готвене. Разбирате накъде бия! Но това е и самата истина. За да творим изкушения за небцето, трябва да си осигурим приятно местенце с необходимите удобства.


Късметлии сте, ако разполагате с повече площ, на която да разположите вашата кухня. Тогава вариантите са много. Когато нямате достатъчно място, тогава всеки сантиметър трябва да се прецизира. При всички случаи, бих препоръчала да прегледате с каква посуда разполагате, какви електроуреди ползвате, колко често ги ползвате, кое е необходимо да остане на работния плот и кое може да се прибере в шкаф. Тук отново бих призовала да се освободите от всички кухненски съдове и уреди, които не сте използвали последните 2-3 години. Толкова е ценно пространството в кухнята, че е голям лукс да се затрупвате с излишни вещи.



Източник: pinterest.com

При проектиране на кухнята може да се изпълнят няколко основни типа разпределение. От показаните (по-горе) 5 схеми, в четири от тях с пунктир е начертан триъгълник с върхове - топло (котлони, фурна), студено (хладилник), вода (мивка). Казват, че ако разпределението на тези три точки описва триъгълник, то това ще е условие за удобното ползване на кухнята. Забележете и разстоянията, които се оставят между отделните модули, най-чувствителни при схеми 2 и 5. Това също е важно изискване. Ако двама човека не могат да се разминат, ако отварянето на врата на шкаф е затруднено, то тогава няма смисъл да развивате такъв проект. Казвам това заради така популярния напоследък кухненски остров, който е удобен, функционален и дава възможност да се използва в различни посоки и по различен начин. Ако сте решили да инсталирате такъв, трябва да му подсигурите място, дори той да е подвижен.


Източник: dezeen.com

Източник: contemporist.com

Предлага се богат избор на аксесоари и механизми за кухненски шкафове. Високата им цена невинаги оправдава тяхната функционалност. Затова внимателно подберете само такива, които наистина ще ви бъдат от полза. А за външния вид на кухнята ще може да избирате от различен вид материали, които дават възможност за многобройни комбинации. При избора на предпочитаната от вас комбинация се съобразете и с дизайна на останалата част от дома ви. Нека преминаването от едно в друго помещение създава приятно хармонично усещане.


Споделям ви и за една тенденция при кухните, която наблюдавам от известно време. Става дума за премахването на горния ред шкафове за сметка на рафтове (а някъде напълно изчезват), които се ползват за поставяне на чаши, картини, цветя и т.н., т.е по-скоро с декоративна цел. При тези проекти обикновено се появяват големи кухненски шкафове, разположени по цялата височина на стената, които предоставят значителна площ за съхранение. Красиво решение, но само при условие, че може да си позволите да загубите това пространство и да отделяте повече време за тяхното почистване. Прахта е безпощадна :)


Източник: dezeen.com

Източник: yellowtrace.com.au

Източник: yellowtrace.com.au

Източник: yellowtrace.com.au

Оставям ви с пожелание и вашата кухня бъде място на топли и весели мигове с любим вкус и аромат!


Източник: verocotrel.fr

Източник: verocotrel.fr

Източник: dezeen.com

До нови срещи!










967 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Home: GetSubscribers_Widget

Абонирай се!

Your details were sent successfully!

Pencils
Home: Contact
bottom of page